Diploma’s

Bij de Uithoornse Reddings Brigade geven we les volgens de eisen van Reddingsbrigades Nederland.

Sinds januari 2012 geven wij les volgens de nieuwe brevettenstructuur van Reddingsbrigades Nederland. Deze past beter bij de huidige eisen van de maatschappij dan de oude brevettenstructuur uit 1990.

Deze elf brevetten zijn verdeeld in drie blokken om een beter onderscheid tussen de brevetten te creëren.

Junior redder 1 t/m 4
Zwemmend redder 1 t/m 4
Life safer 1 t/m 3
De junior redder brevetten sluiten aan op het Zwem-ABC en de nadruk ligt hier op zelfredzaamheid en de zogenaamde droge redding; een redding vanaf de kant. In het water valt hier te denken aan een halve minuut op je rug drijven en onder water voorwerpen aantikken. Daarnaast worden de zwemslagen verder ontwikkeld.

Na junior redder wordt een overstap gemaakt naar zwemmend redder, waar de focus verschuift van zelfredding naar het redden van anderen, onder andere door het gebruik van bevrijdings- en vervoersgrepen. Ook worden er eisen gesteld aan de conditie-eisen van de cursisten, bijvoorbeeld binnen vijf minuten 150 meter afleggen.

Voor de Life saver brevetten is een theorie-examen en EHBO diploma verplicht; deze worden binnen de brigade gegeven. Cursisten moeten meer reddings- en bevrijdingsgrepen beheersen en tijdens scenarios een redding uitvoeren. Bij Life saver worden de conditie -eisen verder opgevoerd tot 300 meter zwemmen in 9 minuten, vervolgens 300 meter met zwemvliezen in 4 minuut 30 en als laatste 100 meter in 1 minuut 40 seconden. Naast verzwaarde exameneisen is een groot verschil ten opzichte van de oude brevetten de afschaffing van de minimale leeftijdseis. Daarnaast worden er meer reddingsmiddelen gebruikt, bijvoorbeeld de rescue can, het reddingsvest en de werpzak.

Wat moet er ingeleverd zijn voor het examen?
Voordat iemand lid kan worden van de Uithoornse Reddingsbrigade moeten diploma A en B van het Zwem ABC zijn behaald, een kopie dient bij het inschrijfformulier ingeleverd te worden. Daarnaast dient er voor ieder examen een geldige gezondheidsverklaring ingeleverd te zijn, en bij de Life Saver brevetten een kopie van een EHBO diploma.

Naast de gebruikelijke zwemkleding zijn er ook eisen aan de kleding tijdens een examen. Gezien het onderscheid dat er wordt gemaakt bij verschillende diploma’s hieronder de juiste kledingeisen op een rij. Draag de juiste kleding, want zo voorkom je teleurstellingen op het examen! De kledingeisen zijn met de nieuwe brevettenstructuur ook gewijzigd.

T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen
Lange broek
Regen- of windjack
Schoenen
Het gebruik van een chloorbrilletjes / duikbrillen etc. is tijdens het examen niet toegestaan.